Χοροί

Salsa

Η Salsa είναι ένας χορός που δημιουργήθηκε από ρυθμούς που συνδιάζουν την λατινοαμερικάνικη και αφρικανική κουλτούρα. Τα βασικά της βήματα διαμορφώθηκαν από  Cuban Son, Guaguanco, Mambo και άλλα είδη afro-cuban μουσικής. Σε αρχικό στάδιο εξέλιξης της salsa, βλέπουμε επιρροές από Cuban Son δεκαετία του ’20 και πιο συγκεκριμένα από ρυθμούς του Son Montuno του χορού Danzon, Mambo, Guaguanco και άλλων Afro-Cuban παραδοσιακών χορών.

Η salsa που σήμερα ξέρουμε, είναι ένα πλούσιο μείγμα από λατινοαμερικάνικες και δυτικές επιρροές  δηλαδή Puerto Rico, Cuba και Colombia χωρίς όμως να αφήσουμε απ’εξω τους ευρωπαϊκούς και ballroom χορούς που αφήσαν και αυτοί το στίγμα τους. Ιστορία που σήμερα αγγίζει τα 90 χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να  παρατηρούμε τρία κύρια στυλ: το “Cuban style” (casino) το “New York style” (on2) καθώς και το “Los Angeles style”(on1)

Bachata

H Bachata έχει ρίζες από Dominican Republic δεκαετία του ‘50, αλλά χορεύεται πλέον σε όλη την Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ καθώς και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Είναι χορός που βασίζεται σε τεσσάρων βημάτων ρυθμό, χρησιμοποιώντας κουβανέζικη κίνηση στους γοφούς και ένα μοναδικό “pop” στο τέλος, που ανάλογα το στυλ, εκτελείται με ύψωση του γοφού, απλό χτυπημα με το πόδι κλπ.

Σήμερα, εκτός του original style bachata (Dominican Republic) παρατηρούμε 3 διαφορετικά στυλ:

Traditional Style, που εξελίχθηκε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη γύρω στο 2000 βασισμένο στην παραδοσιακή μορφή του, με κλειστή στάση σώματος και διατηρώντας το «pop» στον 4ο χτύπο. Χορεύτηκε μέχρι και το 2009 σε ολόκληρο τον κόσμο και ακόμη διατηρεί τον τίτλο του πιο δημοφιλές στύλ.

Modern Style, ακόμη έναι καινούριο στυλ διαμορφωμένο  στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Βασικά πλαϊνά βήματα που από σημείο σε σημείο προστίθονται «tango» βηματα μπρος και πίσω κρατώντας όμως το “pop” στον 4ο χτύπο.  Συχνές υπερβάλλοντες κινήσεις γοφών που ανταλλάσονται από καβαλιέρο και ντάμα σε συνδιασμό με salsa στροφές. (το στυλ αυτό έχει δημιουργήσει «ύπο-στυλ» όπως το bachatango, urban bachata κλπ)

Tango Style (Bachatango)
που βλέπουμε να χρησιμοποιούνται περισσότερο συνδιασμοί βημάτων του tango με σταυρώματα μπρος και πίσω, διατηρώντας όμως τον χτύπο “pop” για να προσθέσουν στο «αισθησιακό» του χορού.

Argentine Tango

Το Αργεντίνικο Tango το συναντάμε σε αρκετά διαφορετικά styles σήμερα , που εξελίχθηκαν σε διάφορες περιοχές σε συνάρτηση ακόμη και με το μέρος που χοευόταν ή την μόδα στο ντύσιμο. Παρά το γεγονός του οτι οι σημερινές μορφές του Tango γεννήθηκαν στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, ο χορός έχει επηρρεαστεί από Ευρώπη και Β.Αμερική. Υπάρχουν επίσης αναφορές στον χορό αυτό κατά τον 18ο και 19ο αιώνα σε Κούβα και Ισπανία! Ο χορός αυτός βασίζεται πολύ στον αυτοσχεδιασμό. Παρόλα αυτά, διάφορες φιγούρες έχουν εξελιχθεί με τον καιρό από μεγάλους δασκάλους για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο στην διδασκαλία. Μεταφέροντας απλά όμως  το συναίσθημα που βγαίνει από την μουσική στον παρτενερ σου έχεις καταφέρει  να χορέψεις αυτόν τον μαγικό χορό!

Merengue

Ένας χορός με πολλές εκδοχές όσον αφορά την ιστορία του. Λατινοαμερικάνικος ο ρυθμός του, που χορεύεται σε beat (ρυθμό) 2 βημάτων. Καβαλιέρος και ντάμα σε κλειστή στάση με λυγισμένα γόνατα και έντονη την κίνηση στους γοφούς. Το merengue δημιουργήθηκε ως επίσημη μουσική και χορός από τον Rafael Trujillo. Άλλοι λένε πως προήλθε από το “paso de la empalizada”  (ο βηματισμός του ), Υπάρχουν επίσης  υποψίες πως προήλθε από έναν ήρωα πολέμου (El Presidente), που όταν χόρευε, πατούσε κουτσά εξαιτίας τραυματισμών έχοντας ως αποτέλεσμα να τον μιμηθούν και να έρθει σιγά σιγά στην μορφή που τον ξέρουμε σήμερα! Διαλέξτε την δική σας ιστορία..